First world problems (2)

Eerste wereld luxeproblemen, de ironie ervan ontging me niet toen ik gisteren op de publiceerknop drukte. Als coach maak ik deel uit van een steeds groter wordend leger aan hulpbieders om eerste wereldproblemen te lijf te gaan. Daarbij helpen we bij het bestrijden van symptomen, maar niet persé bij het met wortel en tak uitroeien van de oorzaken. Het is niet zo dat een hele beroepsgroep bewust bezig is een probleem in stand te houden, maar het structureel aanpakken van een eerste wereldprobleem als stress is gewoon ingewikkeld. Dat is een maatschappelijk probleem dat we als maatschappij moeten zien op te oplossen.

Toch zal iedereen die zijn brood verdient met het creëren van luxeproblemen of het oplossen ervan, zichzelf de vraag moeten stellen wat zijn aandeel is in zowel het probleem als de oplossing. Hoe kunnen we steeds groter wordende eerste wereldproblemen als stress, maar ook milieuvervuiling en toenemende mobiliteitsproblemen op een creatieve manier aanpakken? Kunnen we de focus verleggen van minder (druk zijn/verbruiken/vliegen/vlees eten/vol bouwen) naar anders? Want de meesten van ons zijn alleen bereid onze privileges op te geven bij een volwaardig alternatief.

Een samenleving die niet gericht is op altijd maar meer of steeds minder, maar juist op anders, is volgens mij een van onze belangrijkste uitdagingen voor de toekomst.

Site Footer

Sliding Sidebar