Eigenaarschap

We denken bij het leger al snel aan een uiterst hiërarchische organisatie, waar strenge regels gelden en orders altijd opgevolgd worden. Zeker bij elitetroepen zoals de Navy SEALs, die al tijdens hun training niks anders doen dan extreme orders opvolgen, zou je verwachten dat het bevel centraal staat. Oud Navy SEAL Jocko Willink heeft de andere kant gezien op het slagveld. In die extreme situatie draait leiderschap niet om het geven van orders, maar om het geven van eigenaarschap.

De lessen van het slagveld heeft Willink vertaald naar het dagelijks leven. Een goede leider geeft zijn mensen de ruimte om eigenaarschap te nemen. Mensen zijn immers geen robots die orders exact uitvoeren. Als ze geen deel zijn van het plan, zullen ze zich ook niet druk maken om de uitvoering. Neemt het team echter eigenaarschap van de problemen, dan worden ze aangepakt en opgelost.

Jocko Willink, die qua uiterlijk en stem voldoet aan het stereotype van de elitesoldaat, zag in Irak de mensheid op zijn slechtst en best. In zijn TED-talk vertelt hij welke belangrijke lessen hij op het slagveld leerde.

Site Footer

Sliding Sidebar