Social media

Stop met social media, zegt auteur Cal Newport, het levert weinig op en kan zelfs slecht voor je zijn. Newport is zelf nooit begonnen met social media en weet dus niet precies wat hij mist. Toch slaagt hij erin de belangrijkste argumenten vóór onderuit te schoffelen. Zo is hij van mening dat het geen fundamentele technologie is die je moet beheersen om niet buiten de samenleving te vallen. Ook biedt het geen concurrentievoordeel op de arbeidsmarkt. Integendeel, als je je veelvuldig laat afleiden door social media verlies je de vaardigheid je te focussen en concentreren. Die vaardigheden heb je juist nodig voor het uitvoeren van de complexe taken waarmee je je wél kan onderscheiden. Uit onderzoek blijkt bovendien dat het gebruik van social media schadelijk kan zijn.

De voordelen van social media moeten dus wel erg groot zijn om er gebruik van te blijven maken. Er is bovendien een leven buiten social media dat je mist wanneer je teveel tijd in een virtuele wereld spendeert. Helemaal waar, ik beleef op dit moment een social media intensieve periode, waarin ik me aan de lopende band laat afleiden. Het is voor mij en vermoedelijk voor heel veel andere mensen, verstandig om te minderen met social media. Toch lijkt Newport eraan voorbij te gaan dat social media inmiddels een bedrijfstak is waarin velen hun brood verdienen en niet alleen de grote bedrijven. Een deel van ons leven speelt zich online af en social media maken aspecten van ons leven makkelijker. De uitdaging is het vinden van de gulden middenweg, want ook hier geldt: alles met mate.

 

 

Site Footer

Sliding Sidebar