Veerkracht kweken

How to build resilience in midlife’ was de titel van een artikel op nytimes.com over het kweken van veerkracht bij veertig- en vijftigplussers. Want wij, ik val zelf ook in de categorie midlife, krijgen juist in deze levensfase te maken met tegenslagen, zoals echtscheiding, ontslag, of ziekte en overlijden van ouders. We hebben alleen nooit geleerd daarmee om te gaan. Ik schreef eerder een blog over de ‘10 aspecten van mentale veerkracht’. In het artikel op nytimes.com wordt een aantal manieren genoemd om veerkracht te kweken voordat zich een kleine of grote crisis voordoet.

Veerkracht kweken

 • Train optimisme.
  Optimisme is deels aangeboren (dat is bij mij het gelukkige geval) en deels aangeleerd. Je kunt optimisme oefenen door positiever te denken en je te omringen met positieve mensen. NB: optimisme is geen naïeve, onrealistische kijk op de wereld.
 • Herschrijf je verhaal.
  Verander het persoonlijke verhaal, waarmee je jezelf en de wereld bekijkt, zodat je niet wordt wat je overkomt.
 • Betrek problemen niet op jezelf.
  Geen enkele situatie is persoonlijk, allesomvattend of permanent. Richt je op de vervolgstappen die je moet nemen.
 • Denk terug aan eerdere tegenslagen.
  Je kunt je problemen relativeren door terug te denken aan hoe je eerdere tegenslag hebt overwonnen. Dat helpt beter dan je eigen problemen te vergelijken met iedereen die het nóg slechter heeft.
 • Help anderen.
  Juist door anderen te helpen, ben je minder op jezelf gericht en voel je je sterker.
 • Neem stress pauzes.
  Stress stimuleert groei, maar die groei komt alleen tot stand als er ook periodes van herstel worden ingebouwd. Met dagelijks stress pauzes komen lichaam en geest meer tot rust en ontstaat herstel.
 • Treed buiten je comfortzone.
  Doe af en toe lastige stressvolle dingen, zodat je lichaam leert om beter met stress om te gaan.

Gelukkig hebben we in deze fase van ons leven de nodige ervaring om met onze emoties om te gaan en kunnen we dingen ook beter in perspectief zien. Wat we kunnen oefenen is het observeren en veranderen van ons denken en het reguleren van de stress. En zo beschikken we over meer veerkracht om een crisis in ons midlife te confronteren.

Site Footer

Sliding Sidebar