Meten is weten?

Nu ik me aan het voorbereiden ben op de Marathon van Amsterdam, train ik veel op hartslag. Een handige manier om niet te hard maar ook niet te rustig te trainen. Die focus op hartslag brengt echter ook wat andere dingen naar boven. Zo zag ik tijdens een rustig fietstochtje mijn hartslag opeens enorm stijgen. Vermoedelijk een meetfout van het apparaat, denkt mijn rationele ik dan. Maar tegelijkertijd ga ik me ook zorgen maken. Opeens ‘voel’ ik van alles. Heb ik wel voldoende gedronken, zakt mijn suikerspiegel te snel door de warmte? Door dat gepieker gaat het fietsen alleen maar moeizamer en stijgt mijn hartslag juist. Stress over stress.

Ik vind het geweldig, van die apparaatjes die elke minuut van de dag meten hoe je er fysiek aan toe bent. Maar het is toch ook apart dat ik een apparaat nodig heb om naar mijn lichaam te luisteren. En dan heb ik sinds kort naast mijn hardloophorloge ook nog een fitnesstracker die waarschuwt wanneer ik moet bewegen, die me feliciteert als ik mijn doelen behaal en die in de gaten houdt hoeveel stress ik heb. Mijn persoonlijke waakhond, zoals mijn vader hem noemde, die soms begint te blaffen terwijl er niks aan de hand is. Hiermee hoef ik dus zelf niet meer na te denken over wat zich in mijn lichaam afspeelt.

Dat is niet handig. Ten eerste zijn die apparaten niet heel precies en berekenen ze meer dan dat ze meten. Prima om een trend te volgen, maar onvoldoende om mijn gezondheid op dagelijkse basis te monitoren. Ten tweede ga ik me vanzelf zo voelen als het apparaat aangeeft. Als ik telkens aflees dat ik hoge stress heb, voel ik me op en gegeven moment ook gejaagd. Ten derde is het lichaam een waardevolle antenne. Leren luisteren naar mijn lichaam helpt niet alleen om me bewuster te worden van mijn eigen fysieke en mentale toestand. Het heeft ook toegevoegde waarde in de relatie met anderen. Als coach is het voor mij bijvoorbeeld belangrijk om fysieke sensaties te signaleren en eventueel te benoemen.

Het gaat dus niet om eerst meten en dan weten, maar net andersom: het start met weten. Meten is optioneel.

Site Footer

Sliding Sidebar