Motivatie of gedrevenheid?

Ik las in een interview een uitspraak over het verschil tussen motivatie en gedrevenheid. Motivatie is de bereidheid actie te nemen om een resultaat te behalen, maar het zorgt niet voor blijvende verandering. Met motivatie blijf je tijdelijk uit de buurt van koek en snoep om een paar kilo af te vallen, maar alleen motivatie helpt niet om je levensstijl te herzien. Daar is gedrevenheid voor nodig: de combinatie van passie en volharding. Dat betekent niet langer kiezen voor ‘hacks’ en shortcuts, maar je leven richten op wat écht belangrijk is.

Gedrevenheid komt van binnenuit en is voor iedereen anders. Schrijver Mark Manson zegt ‘choose your struggle’, kies niet wat je graag wil, maar waarvoor je bereid bent te vechten. Want zoals Manson zegt, iederéén wil bergen geld verdienen, maar weinig mensen willen zich jaar na jaar met 60-urige werkweken door de organisatiehiërarchie naar boven worstelen. Je gevecht kiezen geeft realisme en de intrinsieke motivatie om in je strijd te volharden. Het is kiezen voor het proces in plaats van het resultaat.

In de animatie ‘Drive: the surprising truth of what motivates us’, legt Dan Pink uit dat mensen niet gemotiveerd worden door geld, maar door autonomie, meesterschap en betekenis. Mensen willen zelfstandig keuzes maken, zichzelf continu verbeteren en dingen doen die voor hen van waarde zijn. Millenials ontdekken al vroeg in hun leven dat het hierom draait, maar eerdere generaties komen daar pas ergens rond hun veertigste levensjaar achter. Het moment dat we denken “is dit het nou?” en inzien dat we het verkeerde gevecht aan het voeren zijn.

Site Footer

Sliding Sidebar