Levenslang leren

Vandaag dag 1 van de cursus Runningtherapie. Het volgen van een opleiding past binnen mijn voornemen om mezelf elk jaar bij te scholen. Ik had, tot ik de coaching opleiding ging volgen, jaren geen onderwijs meer gevolgd. Tijdens de coaching opleiding ontdekte ik hoezeer ik het leren gemist heb. Eigenlijk ben ik gewoon een nerd die opnieuw ontdekt heeft hoe leuk het is om met de neus in de boeken te zitten. In september ga ik een opleiding NLP practitioner volgen. In de tussentijd lees ik veel over uiteenlopende onderwerpen die me interesseren. En zo stel ik mijn opleidings- en ontwikkelingspakket samen, net als dat ik dat min of meer heb gedaan met mijn loopbaan: van alles wat.

Over levenslang leren is genoeg te vinden op internet; het was zelfs een speerpunt van de OECD. Dat is ook niet zo gek, want met een afgeronde opleiding ben je er tegenwoordig niet. Om mee te kunnen met de snelheid waarmee economie, technologie en wetenschap zich ontwikkelen, moet je bij blijven. Wanneer je dat nalaat, kom je op een dag tot de ontdekking dat je ingehaald wordt door de volgende generatie. Het levenslang leren onderdeel maken van je leven, is echter niet voor iedereen een makkelijke opdracht. Als je op school al een hekel had aan leren, dan sta je waarschijnlijk niet te trappelen om de schoolbanken weer in te gaan of met je neus in de boeken te duiken.

In onderstaande animatie legt Sir Ken Robinson, bekend van een aantal zeer goede TED talks over educatie, uit wat er mis is met de huidige visie op onderwijs. Helaas zorgt de manier waarop het onderwijs is ingericht dat veel kinderen hun natuurlijke nieuwsgierigheid verliezen. En dat maakt dat ze op latere leeftijd niet de behoefte voelen om te blijven leren. De basis voor lifelong learning wordt dus al vroeg gelegd.

Site Footer

Sliding Sidebar