Weekend

Weekend! Twee dagen om even uit het doordeweekse ritme te breken. Jammer alleen dat het altijd weer zo snel voorbij is. Opeens is het zondagavond en maak je je op voor een nieuwe werkweek. Hoe kun je die twee dagen optimaal gebruiken? Op twee manieren, afhankelijk van wat je nodig hebt.

  1. Als je nog lang na wil genieten, prop je zoveel mogelijk nieuwe ervaringen in je weekend: een nieuwe omgeving, nieuwe activiteiten, etc. Wanneer je steeds nieuwe dingen probeert te bedenken, lijkt het achteraf alsof je een langer weekend hebt gehad. Dat komt omdat je druk bezig bent alle nieuwe informatie vast te leggen in je geheugen. Daarom leken je jeugdjaren ook zoveel langer te duren dan je volwassenjaren, waarin de tijd voorbij vliegt. In je jeugd was je continu bezig nieuwe indrukken in je geheugen vast te leggen, terwijl je als volwassene vaak in een vast patroon zit.weekend
  2. Als je steeds nieuwe dingen doet, voelt het achteraf weliswaar alsof je weekend langer was, maar tijdens het weekend vliegt de tijd voorbij. Wil je juist dat de tijd traag voorbij gaat, dan moet je proberen zo min mogelijk doen. Je vervelen is dé manier om de tijd voorbij te zien kruipen. Dat kan op zijn tijd ook heel prettig zijn.

Hetzelfde geldt natuurlijk voor vakanties. Wil je dat 2 weken na afloop als 4 weken voelen, dan moet je die 2 weken gebruiken om zoveel mogelijk nieuwe dingen te zien. Wil je op reis juist zoveel mogelijk tot rust komen, dan plan je af en toe een uitstapje en blijf je voor de rest in je hangmat liggen. Het ligt er net aan waar je naar op zoek bent. Wie achteraf het gevoel wil hebben dat hij écht een lange vakantie heeft gehad, kiest voor het volle programma. Wie tijdens de vakantie eindeloos lange dagen wil ervaren, kiest voor de hangmat.

Wat het weekend betreft, is het misschien nog het beste om de balans te zoeken tussen nieuwe ervaringen en vaste patronen. Zodat je niet helemaal stuiterend de nieuwe week in gaat. Zoals Elaine uit de populaire jaren-90 serie Seinfeld, die na een weekend weg helemaal buiten zichzelf raakt als ze zich op zondagavond niet kan ontspannen: “All I know is that it’s Sunday night, and I have got to unwind!”

 

Site Footer

Sliding Sidebar