Lichaam en geest

Een van de moeilijkste dingen voor sporters, maar bijvoorbeeld ook voor ondernemers en creatievelingen, is rust nemen. Volgens performance coach Steve Magness is minder hard werken echter de sleutel tot succes. Rust betekent dat lichaam en geest (voor zover je die van elkaar zou kunnen scheiden) zich kunnen aanpassen, wat uiteindelijk leidt tot groei. Stress + Rust =  Groei, aldus Magness. Hij spreekt uit eigen ervaring. Als jonge atleet was hij zo obsessief met zijn sport bezig dat hij ernstig overtraind raakte. Dit leidde uiteindelijk ook tot een mentale burnout waardoor hij de interesse zijn sport helemaal verloor.

Als voorbereiding op de cursus Runningtherapie die ik volgende week ga volgen, las ik het gelijknamige boek van Simon van Woerkom en Bram Bakker. Zij schrijven dat topsporters meer dan gemiddeld te maken krijgen met depressie. Daar zijn meerdere redenen voor aan te voeren, maar een ervan is de relatie tussen depressie en het ‘overtrainingssyndroom’. De symptomen van dit overtrainingssyndroom komen sterk overeen met die van een mentale burnout. Het lijkt erop dat overmatige fysieke of mentale inspanning beide kunnen leiden tot stressgerelateerde aandoeningen.

Het is interessant dat lichamelijke en mentale overbelasting dezelfde gevolgen hebben. Een mentale burnout heeft fysieke gevolgen, zoals vermoeidheid en een verminderde weerstand. Ernstige fysieke overtraining heeft mentale gevolgen, waar onder stemmingswisselingen en neerslachtigheid. Lichaam en geest zijn duidelijk sterk met elkaar verbonden. Het is dan ook niet vreemd dat de bedenkers van Runningtherapie, respectievelijk fysiotherapeut en psychiater zijn.

Tandjes op elkaar en doorzetten, in de sport of het bedrijfsleven, is niet altijd verstandig. Luisteren naar je lichaam en op tijd rust nemen wel.

Site Footer

Sliding Sidebar