Werken met aandacht in een wereld vol afleiding

social mediaBij onderzoek naar de gevolgen van multitasking liep ik tegen het boek ‘Diep werk’ van Cal Newport aan. Wat me in eerste instantie greep was de stelling dat ons werk steeds minder diep wordt. Een gemiddelde werknemer is een belangrijk deel van de dag bezig met reageren: het lezen en schrijven van e-mails, het bijwonen van vergaderingen en het voeren van gesprekken. Deze activiteiten geven ons een productief gevoel, maar zijn ook een manier om cognitief meer uitdagende taken te ontlopen. Het lukt ons tegenwoordig niet meer om langere tijd achter elkaar te werken zonder afleiding. En dat terwijl we daarmee juist beter worden in ons werk, meer bereiken in minder tijd en meer voldoening vinden.

Waar gaat het over

Cal Newport is een professor in de computerwetenschappen en schrijft daarnaast over de impact die technologie heeft op ons werk. Newport is zelf een goed voorbeeld van iemand die bijzonder productief is door diep werk. Hij slaagt erin om naast academische publicaties binnen zijn eigen vakgebied, ook nog boeken en blogs te schrijven.

Newport definieert diep werk als professionele activiteiten die je uitvoert in een staat van afleidingsvrije concentratie, waarbij je al je cognitieve vaardigheden optimaal benut. Deze werkzaamheden creëren nieuwe waarde, verbeteren je vaardigheden en zijn moeilijk te kopiëren. Dit in tegenstelling tot oppervlakkig werk dat gedefinieerd wordt als cognitief niet-uitdagende logistieke taken, die uitgevoerd kunnen worden terwijl je afgeleid bent. Deze werkzaamheden creëren doorgaans weinig nieuwe waarde en zijn makkelijk te kopiëren.

a. Het belang van diep werk

In het eerste deel van het boek beargumenteert Newport het belang van diep werk. Zijn creativiteithypothese is dat de competentie om diep te werken steeds zeldzamer wordt, terwijl het voor onze economie juist steeds belangrijker wordt. De mensen die het lukt om deze vaardigheid te ontwikkelen en tot de kern van hun werk maken, zullen succesvol zijn.

  • Diep werk is waardevol: door geconcentreerd werken leer je moeilijke dingen sneller, waardoor je meer expertise ontwikkelt. Daarnaast word je steeds beter in het produceren op topniveau.
  • Diep werk is zeldzaam: bedrijven waarderen ‘busyness’ (druk zijn) en kantoren zijn vooral ingericht op samenwerking. Het wordt de kenniswerker die zich wil terugtrekken niet makkelijk gemaakt.
  • Diep werk is zinvol: continue afleiding geeft stress, terwijl geconcentreerd werken aan een cognitief uitdagende taak ons juist in een flow brengt. Flow geeft een geluksgevoel en draagt bij aan de  tevredenheid over ons werk.

b. Praktische regels

In het tweede deel van het boek geeft Newport een aantal praktische regels om het diep werken te trainen en ontwikkelen. Grappig genoeg begint het tweede deel met een verhaal over eudaimonia (zie ‘Een beter soort geluk’). Diep werken is niet makkelijk, maar door dingen te doen die echt belangrijk zijn, bereik je je potentieel. Oppervlakkig werk heeft in de tussentijd meer van hedonisme; je geeft snel toe aan impulsen en vermijdt het moeilijke werk.

  • Regel #1: werk diep. Onderzoek welke aanpak het beste werkt, bedenk vaste regels en rituelen voor diep werken, wees zakelijk en las voldoende downtime in.
  • Regel #2: omarm verveling. Vind manieren om jezelf niet te laten afleiden, stel harde deadlines in, probeer productieve meditatie en doe geheugenspellen.
  • Regel #3: stop met social media. Maak een bewuste keuze welke media je wil gebruiken en stop met de rest, denk beter na over je vrije tijd en gebruik het internet niet om de tijd te doden.
  • Regel #4: verminder oppervlakkigheid. Plan elke minuut van je dag van tevoren, beoordeel de diepte van elke activiteit en zorg dat je minder bereikbaar bent.

social mediaDe uitwerking van deze regels beslaat tweederde van het boek en bevat tips en voorbeelden die direct toepasbaar zijn. Wie bereid is uit de comfortzone van oppervlakkig werk te stappen en diep werk een kans te geven, staat volgens Newport een rijk en productief leven te wachten.

Mijn oordeel

Dit boek is praktisch en raakt een gevoelige snaar. Wie is er tegenwoordig nog echt in staat om een uur te werken zonder stiekem naar e-mail of internet te gluren? We doen zoveel dingen op de automatische piloot, dat we niet eens in de gaten hebben hoe vaak we ons laten afleiden. Ik vind het een aantrekkelijk idee dat je je door diep werk kunt onderscheiden van de rest van de wereld.

Een mooie eyeopener is de vraag die je jezelf moet stellen wanneer je je eigen activiteiten beoordeelt. Hoe lang zou een slimme net-afgestudeerde medewerker erover doen zich de taak eigen te maken? Veel van onze dagelijkse werkzaamheden kunnen waarschijnlijk met een paar weken tot maanden training overgenomen worden. Als je eerlijk kijkt naar je werk, dan zou het zomaar kunnen zijn dat je teveel tijd besteed aan oppervlakkige zaken, terwijl je je unieke expertise verwaarloost.Diep werk

Dit boek lijkt gericht te zijn op kenniswerkers, voor wie ongestoord geconcentreerd werken een noodzaak is. Niets is minder waar. Iedereen die geleefd wordt door Outlook en Internet zal veel aan dit boek hebben. Een HR manager die van afspraak naar afspraak loopt en de vrije minuten vult met het beantwoorden van e-mail, zal niet snel met vernieuwende ideeën komen. Wie diep kan werken heeft dus al snel een voorsprong waarmee hij een waardevolle bijdrage kan leveren aan zijn organisatie.

Dus…

Lezen! Je krijgt een andere kijk op de manier waarop je je werk inricht. Wanneer je erin slaagt vaker diep te werken, word je beter in je werk, bereik je meer en vind je meer voldoening. Voor iedereen die zich aan het eind van een werkdag afvraagt wat hij nou eigenlijk de hele dag gedaan heeft, is dit boek een absolute aanrader.

Site Footer

Sliding Sidebar