Vuilniswagens

David Foster Wallace benadrukte in zijn commencement speech hoe belangrijk het is wát je denkt. Echte vrijheid zit in de bewuste keuze wat voor jou betekenis heeft en wat niet. Ditzelfde wordt geïllustreerd door het verhaal over de garbage truck dat regelmatig rondgaat op social media. Dit verhaal van David J. Pollay gaat over een belangrijke levensles die hij een aantal jaar geleden kreeg tijdens een taxirit in New York.

Pollay is onderweg met de taxi, wanneer er plotseling vanuit een parkeerplaats een auto de weg opdraait. De taxichauffeur moet hard in de remmen en slaagt er maar net in de andere auto niet te raken. Als klap op de vuurpijl krijgt de taxichauffeur een scheldkanonnade en de middelvinger van de andere chauffeur. Maar Pollay is vooral verbaasd over de reactie van zijn taxichauffeur. Die glimlacht, zwaait vriendelijk naar de boze automobilist en gaat weer op weg. Wanneer Pollay hem vraagt waarom hij zo vriendelijk is naar iemand die zich zo onbeschoft gedraagt, vertelt de taxichauffeur hem het verhaal van de garbage truck:

“Veel mensen zijn als vuilniswagens. Ze rijden rond vol afval, vol frustratie, boosheid en teleurstelling. Terwijl hun berg afval steeds hoger wordt, zoeken ze een plek om het te dumpen. Als je ze de kans geeft, dumpen ze het bij jou. Wanneer iemand zijn afval bij jou probeert kwijt te raken, neem het dan niet persoonlijk. Glimlach, zwaai en ga verder. Je zal er een stuk gelukkiger van worden.”

Hoe vaak gebeurt het niet dat iemand zijn afval bij ons dumpt? En hoe vaak gebeurt het niet dat wij dat afval weer dumpen bij de eerstvolgende persoon die toevallig in de buurt is? Als we dat allemaal doen, zijn we continu bezig afval door te geven dat niet eens van onszelf is. Laten we ons bewust zijn van onze reactie op andermans afval en de keuze maken ons eigen afval ook niet zomaar ergens te dumpen.

Site Footer

Sliding Sidebar